fbpx

Николай Василев искал да балансира бюджета и това отказало Кирил Петков да остане министър

Идеята на проекто-премиера Николай Василев за балансиране на бюджета в момента е една от причините настоящият министър на икономиката Кирил Петков да не приеме предложението на Слави Трифонов да остане министър и в кабината на „Има такъв народ“.

Петков коментира това в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Стана ясно, че той е разговарял и с Трифонов, и по-конкретно и подробно с Николай Василев.

Кирил Петков изтъкна, че за него приоритет в момента е спирането на кражбите и изтичането на обществен ресурс, а не балансиран бюджет, докато се води война със сивия сектор. Не трябва сега да се противопоставят отделните сектори в държавата, а да се бори корупцията, убеден е Петков.

Разбра се и това, че предложението на Трифонов, вероятно подсказано от Николай Василев, настоящият финансов министър Асен Василев да влезе в кабинета като министър без портфейл или на екологията също е сред причините Петков да не приеме поста, тъй като „икономиката не може без финансите“.

По отношение на Българската банка за развитие и идеята на Трифонов/Василев за нейната приватизация, Петков коментира, че преди осем седмици – когато е станало ясно как работи ББР, това би било приемливо. Но сега при новия екип и с новите принципи на действия, това трябва да е банката на държавата, която подпомага иновациите, експертността и стартъпите, убеден е Кирил Петков.

По думите му, нормално е, ако не можеш да я оправиш (ББР), да се приватизира, но сега това не е удачно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"