fbpx

Въпреки няколко месечни спада, световните цени на храните с над 14% ръст през 2022-ра

Световните цени на храните са се понижили през декември, отбелязвайки деветия пореден месечен спад, но въпреки това са нараснали с повече от 14% през 2022 г. в сравнение с предходната година, за да достигнат най-високото си ниво от началото на водене на статистика, съобщава агенцията по храните на ООН, цитирана от Ройтерс.

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (FAO), който проследява международните цени на най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 132,4 пункта миналия месец в сравнение с ревизираните 135,00 пункта за ноември.

За 2022 г. като цяло сравнителният индекс възлиза средно на 143,7 пункта, което е увеличение с 18 пункта или 14,3% спрямо 2021 г. и най-високото от 1990 г., когато е обявен първият индекс.

Спадът през декември е предизвикан от рязък спад в международните цени на растителните масла, заедно с известно понижение на цените на зърнените храни и месото, но смекчено от леко повишение на тези на захарта и млечните продукти, каза FAO.

Цените на храните скочиха след инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година поради опасения от прекъсване на търговията в Черно море. Коментиранато намаляване идва и отчасти поради канала за износ на зърно от Украйна, подкрепян от ООН.

Агенцията на ООН заяви миналата година, че разходите за внос на храни през 2022 г. ще накарат най-бедните страни да намалят обемите на доставките.

Индексът на цените на храните включва средната стойност на индексите на цените на месото, млечните продукти, зърнените култури, растителните масла и захарта, претеглени към средните дялове на износа на всяка от групите за 2014-2016 г., се уточнява в съобщението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"