fbpx

Все повече българи се отказват от пенсионните фондове и залагат на НОИ

От началото на годината до 17 септември рекордните 12 112 души са поискали да прехвърлят в НОИ средствата по индивидуалната си партида в универсален пенсионен фонд. Прехвърлената сума е 52 284 595 лв., сочи справка на Националната агенция за приходите, предоставена на „Сега“.

Ако това темпо се запази, до края на годината заявленията за прехвърляне ще надхвърлят 16 000. От предоставянето на такава възможност през 2015 г. близо 50 000 души са прехвърлили спестяванията си от универсален фонд в НОИ. Прехвърлената за почти шест години сума е 282 млн. лв. Тя се внася в Сребърния фонд, уточняма изданието.

Причина за този процес, който е очакван, са неяснотите около втората пенсия и кризата.

Припомня се, че през 2018 г. правителството за пръв път официално e признало, че за много хора две пенсии ще бъдат по-малко от една. И в момента обаче основните фактори за този феномен продължават да стоят без решение.

„Сега“ изтъква, че управляващите не коментират по същество проблема с намалението на основната пенсия (от НОИ) заради отчисленията за универсалните фондове на родените след 1959 г. (5% от тяхната вноска за пенсия се прехвърля към втория стълб). Според последния актюерски доклад на НОИ редукцията в индивидуалния коефициент ще нараства плавно от около 20% в началото на периода до над 25% през 2050 г.

Изданието твърди, че едва ли не с политиката си кабинетът на Борисов подкопава втория стълб. Припомня се, че през 2015 г. финансовият министър Владислав Горанов е наложил даването на избор за осигуряване само в НОИ. ГЕРБ спря и предвиденото увеличение на осигуровката за втория стълб, която трябваше да стане 7% от 2017 г. Така тя си остана 5%, а бяха увеличени осигуровките за фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване.

„Сега“ цитира Йордан Христосков, един от най-добрите ни експерти по социално осигуряване: „Всички държави в Европейския съюз, особен в западната част, насърчават капиталовото осигуряване, тоест хората сами да спестяват за бъдещата си пенсия заради лошата демографска картина. България наказва участието във „втория стълб“ с това, че намалява с около 25% пенсията от публичната солидарна система“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"