fbpx

Нови 15% поскъпва газът през август

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ от 1 август в размер на 57,60 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Това представлява малко над 15% поскъпване спрямо цената за юли.

Решението е прието в съответствие с условията на договора между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“, условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е отчетена предложената на 01.08.2021 г. от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.07.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. юли 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.   

Увеличената цена на природния газ за  август отразява тенденцията запродължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. На проведеното открито заседание на 29 юли изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов е пояснил, че след внасянето на заявлението 20 дена по-рано цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и вече достигат над 35 евро/MWh. Прогнозите показват, че за периода септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво на европейските пазари ще достигнат 39-40 евро/MWh.

От изнесените от него данни стана ясно също, че котировките на суровия петрол продължават се задържат на високи нива – 74-75 щатски долара/барел. Николай Павлов е подчертал, че въпреки увеличението цената на природния газ за българския пазар остава значителнозначително по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"