fbpx

Няма да спираме транзита на газ през Украйна, уверява Москва

Доставките на газ през Украйна ще продължат, докато действат съответните договори, коментира директорът на Департамента за икономическо сътрудничество към руското външно министерство Дмитрий Биричевски, цитиран от „Новости“.

След изтичането на договорите ще последват преговори на Газпром с партньорите от Украйна, уточнява дипломатът.

Той е категоричен, че нямат поставена задача да спрат газовите доставки през Украйна, както и това, че Москва никога не е използвала енергетиката и природните ресурси като начин да натиск или шантаж.

Ако стопанските субекти се договорят, ако има потребност от руски газ в един или друг регион на Европа, то газът ще бъде надеждно и предсказуемо доставен до потребителите, изтъква още Биричевски.

По думите му, „Северен поток 2“ е чисто икономически проект, но по отношение на транзита през Украйна има редица задължения.

Изданието цитира шефа на компанията „Оператор ГСТ Украйна“ Сергей Макогон, който преди време коментира, че икономиката на Украйна ще загуби 5-6 млрд. долара годишно при пускане на „Северен поток 2“. В това число, по думите му, Киев ще загуби 1,5 млрд долара в случай, че Москва спре транзита на суровината.

Припомня се, че Газпром и Нафтогаз са подписали на 30 декември 2019 година пакет от договорености за продължаване на газовите доставки през Украйна, в това число и транзитен договор за пет години. По силата му руската компания гарантира 65 млрд. куб. метра суровина през първата година и по 40 млрд. през следващите четири.

В същото време от октомври 2020 година „Газпром“ всеки месец резервира допълнителен обем мощности за транзита на газ към Европа през Украйна, които достигат през последните месеци по 124 млн. куб. метра газ на ден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"