fbpx

Няма пречки за строежа на тунел под „Петрохан“, уверява екоминистърът

Никога не е стоял на дневен ред въпросът, дали да има, или да няма тунел под „Петрохан“, защото не е имало колизия с екологичното законодателство, е заявил министърът на екологията Асен Личев по време на посещение в община Берковица.

Той е категоричен, че няма пречки съоръжението да бъде реализирано на 100 процента, като уточнява, че до този момент дискусията се е отнасяла за връзката под тунела със скоростния път Ботевград-Видин.

Министърът е пояснил и защо е прекратил процедурата по ОВОС. По думите му малка част от новото трасе в първоначално внесения от АПИ план е минавало през защитена зона „Берковица“. „Има колизия с Плана за управление на защитена зона „Берковица“ за птиците, по отношение на това, че не може да се променя предназначението на имоти с трайно предназначение – ливади.

За съжаление тази заповед е от 2016 година и е имала едномесечен срок за обжалване, но никой не го е направил и е влязла окончателно в сила“, коментира министър Личев. Той заключи, че заедно с колегите от АПИ, ще бъде намерено решение за реализирането на връзката под тунела със скоростния път Враца-Видин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"