fbpx

Обезлесяването на Амазония нараства със застрашителни темпове

Обезлесяването на бразилската Амазония нарастна с 22% през последната година като надхвърли 13 000 км2. Това поражда съмнения относно демонстрираната воля от страна на правителството на Жаир Болсонаро да обърне тенденцията с прилагането на „по-твърди“ мерки. Между август 2020 и юли 2021 г. изсичането в най-голямата тропическа гора в света достигна 13 235 км2. Това е най-голямата площ след 2005-2006 г. (14 286 км2), според данни на системата за наблюдение на обезлесяването PRODES на Националния институт за космически изследвания на Бразилия (INPE), публикувани в четвъртък и цитирани в репортаж на capital.fr.

Така за трета поредна година след идването на власт на президента от крайната десница Жаир Болсонаро се наблюдава ръст в обезлесяването. Той е обект на критика от страна на международната общност за това, че е намалил контрола върху амазонската биома (екосистема) и че насърчава изсичането на горите в защитените зони. Тези цифри представляват „екологично предизвикателство пред нас и ние тряба да му отговорим“, казва бразилският министър на околната среда Жоаким Лейте на пресконфренция, свикана в столицата Бразилия малко сред публикуването на документа. Но все пак той допълни, че тези данни „не отразяват точно действителността от последните месеци“.

Рекорд през октомври

Според публикуваните през последната седмица данни на INPE, обезлесяването на бразилската Амазония е достигнало през октомври 877 км2, рекорд за този месец през последните пет години. Правителството твърди, че е увеличило усилията си за борба срещу незаконното изсичане през последните три месеца със засилено присъствие на военни части в най-засегнатите райони. Обезлесяването се дължи в най-голяма степен на минно-добивни дейности и на животновъдството. „Ние предупреждаваме тези, които продължават да извършват престъпления срещу околната среда, че държавата ще приложи цялата си сила в Амазония“, заявява министърът на правосъдието и обществената безопасност Андерсон Торес.

След идването си на власт през 2019 г., в частност и благодарение на подкрепата на могъщото лоби на агробизнеса, президентът Болсонаро декларира, че ще отвори защитените области и индианските резервати за минната индустрия и селското стопанство. За три години обезлесяването на бразилска Амазония достигна 10 000 км2 годишно, колкото територията на Ливан, срещу 6 500 км2 през предходното десетилетие. „Това е плод и резултат на устойчиви, планирани и непрекъснати усилия за ликвидиране на политиката за защита на околната среда“, при правителството на Болсонаро изтъква Марсио Астрини, изпълнителен секретар на Климатичната обсерватория, обединяваща основните неправителствени организации и институциите, ангажирани с проблемите на екологията.

Цифри, които бяха укрити по време на СОР26

Обсерваторията обвини правителството, че е прикрило данните до приключването на СОР26, защото публикуваният в четвъртък доклад е с дата 27.10.2021 г. „Правителството имаше вече данните за обезлесяването по време на Конференцията за климата в Глазгоу, но умишлено ги укри“, заявиха от неправителствената организация.

По време на СОР26 в Глазгоу Бразилия пое задължението да съкрати с две години, от 2030 на 2028 г., срока, в който трябва да се справи с незаконното изсичане на горите на нейната територия, на която са разположени 60% от Амазония. „Ние ще бъдем твърди в нашата позиция да обърнем цифрите (на обезлесяването) и да постигнем целите, които обявихме на конференцията“, казва Лейте.

***
Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"