fbpx

Обмисля се въвеждане на граждански контрол по мярката 60:40

По предложение на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев заяви, че ще се обмисли идеята за публичност на процеса, свързан с мярката 60:40.

По време на парламентарния контрол Димитров коментира, че ще е добре да се въведе граждански контрол, като регистрите, съдържащи заявките на фирмите за помощ по мярката, отказаните такива и одобрените станат публични.

Необходима е по-прозрачна и отчетна система, която да действа още преди крайния акт на изплащането на сумата по 60:40, мотивира се сепутатът, като изтъкна, че в края така или иначе исканията стават публични.

Социалният министър се съгласи с аргументите и пое ангажимент да се направи проверка как целият процес да стане публичен.

По думите му, това ще е добре и за самите работници, които ще могат да видят работодателят им какви средства е заявил в искането си по мярката за запазване на заетостта.

Иначе Донев заяви, че тази най-популярна мярка е планирано да продължи до края на годината, но за това е важно да бъде актуализиран бюджетът. Според него прилагането й може да запази заетостта на 80 хиляди души месечно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"