fbpx

Втвърдяваме тона към строителя на интерконектора с Гърция

На строителя на интерконектора с Гърция АВАКС е заявено, че няма да бъде прието ново поредно удължаване на срока за приключване строежа на съоръжението, който е 31 декември тази година.

Това заяви енергийният министър Андрей Живков по време на парламентарния контрол, като изтъкна, че след въпросната дата строителят ще понася санкции от 90 хиляди евро дневно.

Министърът потвърди, че има забавени доставки на липсващи части, като държавата е установила контакт с доставчиците, за да обясни важността на процеса.

Живков все пак изтъкна, че два възлови момента от строежа, бавени във времето, са осъществени – преминаването под река Марица и под язовир Студен кладанец.

Депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров подчерта, че поради забавянето строежа на интерконектора България не може да се възползва от договорения евтин азерски газ. Припомняме, по данни на Баку България от началото на годината е внесла азербайджански газ за символичните 7 млн. долара, докато за Европа са изнесени количества за 7.7 млрд. долара.

Димитров обърна внимание, че ковидът и икономическата криза не са били пречка за бързото построяване на „руско-турски поток“, както той го нарече, през българска територия.

Той отбеляза, че редовно пратилество няма да има поне до средата на декември, така че служебният кабинет изцяло трябва да контролира тепма на строежа на интерконектора и мандатът му може да бъде запомнен с довършването на това съоръжение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"