fbpx

Очаква се лидерите на ЕС да се споразумеят за общо закупуване на газ

Лидерите на страните от Европейския съюз ще се споразумеят на срещата на върха тази седмица за съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима, гласи проект на изявлението им от предстоящата на 24-25 март среща на върха, съобщава Ройтерс.

„С оглед на следващата зима държавите-членки и Комисията спешно… ще работят заедно за съвместното закупуване на газ, LNG и водород“, се очаква да обявят лидерите на ЕС след срещата на 24-25 март, цитира агенцията проекта, с когото разполага.

Припомня се, че Европейската комисия още миналата година предложи система за страните от ЕС за съвместно закупуване на стратегически запаси от газ, което някои членове, включително Испания, призоваха като начин за осигуряване на буфер срещу потенциални прекъсвания на доставките. Страховете от шок в доставките нараснаха след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като Москва доставя 40% от газа в ЕС.

Брюксел заяви, че ще помогне на страните да започнат съвместно изкупуване на газ през настоящата година и се очаква тази седмица да предложи правила, които изискват от страните да запълват хранилищата за газ до 90% преди зимата всяка година. Съхранението в ЕС в момента е на 26% от капацитета.

В проектодекларацията се посочва, че страните са се споразумели да координират мерките за запълване на складовете и да започнат да го правят „възможно най-скоро“.

Лидерите също ще обмислят нови мерки за облекчаване на потребителите от покачващите се цени на енергията и ще обсъдят как потенциално да „оптимизират“ функционирането на енергийните пазари. Те ще поискат от Комисията да предприеме „необходими инициативи“ за това, сочи още проектодекларацията.

Европейските цени на газа вече се повишиха през месеците преди инвазията, което накара правителствата да харчат милиарди за данъчни облекчения и субсидии, за да предпазят гражданите от по-високите разходи, пише още агенцията.

Намирането на общ отговор на ЕС обаче се е оказало трудно. Страните от ЕС носят до голяма степен отговорност за своите национални енергийни политики и не са постигнали съгласие дали са необходими общи действия в целия ЕС за укротяване на цените.

Испания, Белгия, Португалия, Италия и Гърция са сред онези, които призовават за намеса на европейските енергийни пазари, за да се ограничат цените или да се отдели цената на електроенергията от растящата цена на газа.

Държави, сред които Германия, Холандия и Дания, се противопоставят на намесата на пазара и предупреждават за причиняване на смущения на енергийните пазари, което може да подкопае инвестициите в чиста енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"