fbpx

Очакван спад на дефицита, независимо от актуализацията на бюджета

Подготвената от служебния кабинет актуализация на бюджета с 1,8 млрд. лева няма да влоши дефицита на страната, напротив, има вероятност той да бъде намален с 0.5%. Това коментира след края на тристранката вицепремерът и социален министър Гълъб Донев.

По думите му това може да се случи заради допълнителните приходи от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и социални и здравно-осигурителни вноски. Донев коментира, че летните месеци са дали възможността на бизнеса да работи нормално.

По време на тристранката социалните партньори – бизнес и синдикати, и правителството постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета и заложените приоритети.

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев допълни казаното от вицепремиера, като изтъкна, че героят на днешния ден е българският бизнес и българските предприемачи, той като те са успели да осигурят тези по-сериозни приходи от данъци, такси и социални вноски.

Проектът за актуализация на бюджета е предвидил достатъчен ресурс, да да бъдат гарантирани бизнесът, работещите граждани и домакинствата при една евентуална силна ковид вълна през есента. Има достатъчно средства да бъде посрещната среднотежка ковид вълна, посочиха още от служебния кабинет.

Заложени са и допълнителни разходи за подкрепа на родители, ако децата им отново останат вкъщи.

Според финансовия министър Василев във философията на актуализацията е допусната тежка ковид криза, като заложените параметри на растеж и инфлацията са съобразени с такъв сценарий. Те обаче са условни и ако няма тежка криза плащанията ще бъдат редуцирани.

Василев изтъкна, че предвидените 2 млрд. лева приходи са напълно реални и изпълними. Тъй като икономическата ситуация е добра в момента, а данъчната администрация и митниците работят много добре.

Държава, бизнес и синдикати изразиха надеждата си парламентът да приеме и гласува тази актуализация, за да може едно ново правителство да има финансов ресурс да се справи с евентуална ковид криза.

Заложеното преизчисляване на пенсиите с по-висок коефициент на тежест за всяка година осигурителен стаж е одобрено от бизнеса и синдикатите, стана ясно още на пресконференцията. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров призова парламента да чеу това постигнато съгласие за пенсиите.

Знае се обаче, че две от парламентарните групи – БСП и „Изправи се! Ние идваме“, имат друг възглед, относно пенсиите. И двете групи вече са внесли законопроекти, водещи до преизчисляване на пенсиите, като се предлагат от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г. Нинова обаче предлага това да се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., докато Манолова смята, че трябва да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2019 г.

Според изчисленията на вицепремиера Гълъб Донев тези варианти ще струва по около 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Предложеният от служебното правителство вариант пък ще струва около 140 млн. лв. на месец. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на над 2 млн. пенсионери.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"