fbpx

Официалният проекто-кабинет съвпадна с предварително изтеклия: икономическият му екип

След края на срещите си с „Изправи се, БГ! Ние идваме“, Демократична България и БСП, на кратък брифинг в парламента, номинираният за премиер Пламен Николов и ръководството на ПГ на „Има такъв народ“ представиха състава на кабинета, който са предоставили и на партиите, от които очакват подкрепа.

Оказа се, че той съвпада с предварително и неофициално изтеклите в кулоарите на парламента имена на кандидат-министри.

От ИТН посочиха, че списъкът не подлежи на последващи корекции.

В него се забелязват членове и на първия проекто-кабинет, предложен от Слави Трифонов, на настоящи депутати от партията, както и нови имена.

Сериозен интерес предизвика присъствието на Петър Илиев, който първо бе номиниран за правосъден министър, след това сеп заговори, че той ще бъде канндидатът за премиер на ИТН, а сега е предложен за вътрешен министър. Предполага се, че това е жест към Демократична България, защото фаворитът за този пост Николай Радулов не е приеман от тях, заради принадлежността му към ДС.

В икономически екип на проекто-кабинета влизат депутатът от ИТН Пламен Данаилов, номиниран за финансов министър, Десислава Димитрова, която трябва да поеме Министерството на икономиката, Александър Николов за министър на енергетиката, Гроздан Караджов – на транспорта, Пламен Абровски – земеделие, Ивайло Кожухаров – туризъм.

Пламен Димитров е завършил УНСС със специалност финанси, счетоводство и контрол. Над 20 години е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги. Активно участва в парламентаврните дебати по финансови теми.

Десислава Димитрова е ново име, сравнително непознато. Редовен участник в предавания на партийната телевизия 7/8, преминала през кастинга на Слави Трифонов, както и кандидат-премиерът. Димитрова е управител и собственик на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. Председател е на Бюрото на Съвета “Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“ към БТПП.

Александър Николов в момента е заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет. Има дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

Гроздан Караджов е познато име, бивш депутат от 43-тия парламент от Реформаторския блок. Експерт по телекомуникациите, бивш главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. Бил е и изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

Пламен Абровски беше номиниран и в първия проекто-кабинет на Слави Трифонов. Юрист по образование със сериозен опит в международни институции в сектора на земеделието. Работил е няколко години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор „Директни плащания“, в Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по „Управление на Европейски програми и проекти“ в отдел „Оценка на проекти и договаряне“, Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“.

Ивайло Кожухаров също е име от първата версия за кабинет на ИТН. Той е от бранша, мениджър на българска хотелска верига. Има повече от 10 години управленски опит в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по „Икономика и организация в туризма“ и „Маркетинг“. Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение „Национален Борд по туризъм“.

Останалите проекто-министри:

  • Георги Георгиев – Министерство на регионалното развитие и благоустройството
  • Ради Найденов – Министерство на външните работи
  • Теодора Генчовска – Министерство на отбраната
  • Силви Кирилов – Министерство на здравеопазването
  • Момчил Иванов – Министерство на правосъдието
  • Радостин Василев – Министерство на младежта и спорта
  • Силвия Бакърджиева – Министерство на околната среда и водите
  • Георги Султанов – Министерство на културата
  • Ивайло Кожухаров – Министерство на туризма
  • Велислава Петрова – Министерство на образованието и науката
  • Теодора Пенева – Министерство на труда и социалната политика



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"