fbpx

ООН: Глобалното затопляне застрашава половината жители на планетата

Между 3,3 и 3,6 млрд. души, т.е. близо половината от жителите на планетата, са „много уязвими“ от последиците от климатичното затопляне, гласи новият доклад на експертите от Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН (GIEC), публикуван на 28 февруари. Това е изводът на 270 учени от целия свят, които смятат, че забавянето на действията по опазването на климата намалява шансовете за „бъдеще с подходящи условия на живот“, пише RFI.

Приспособяването към ефектите от климатичните промени е възможно само при едно условие: да се ограничи глобалното затопляне до 1,50С, максимум до 20С. Наводнения, засушавания, топлинни вълни – последствията вече се усещат върху цялата планета. GIEC смята, че около 3,5 млрд жители на Земята са „много уязвими“ от въздействията на климатичните промени.

Усилия в тази насока вече се предприемат, но те са частични, откъслечни и неравномерно разпределени по земния глобус.

За съжаление, времето ни притиска, подчертават авторите на доклада. Приспособяването на начина на живот и на развитието към този все по-топъл климат е вече колосална задача. Но тя просто ще стане неизпълнима в някои части от света, ако температурата се покачи над 2 градуса.

Предизвикателствата са разнопосочни. Трябва едновременно да се подготвим още от сега да живеем в един по-топъл свят с всичките последствия от това и успоредно да направим всичко възможно за драстично намаляване на емисиите на парникови газове. Прозорецът за действие е кратък и се затваря бързо, пишат от GIEC, но добавят, че той все още съществува.

Африка вече понася тежки щети

Африка рискува да понесе големи загуби в биоразнообразието си. При глобално затопляне от над 1,5 градуса половината от видовете на континента ще загубят 30% от своята численост или от своите местообитания. Над 2 градуса – ще доведе до сигурната гибел на 7-18% от видовете и 90% от коралите в Африка.

Изхранването на човечеството също е заплашено заради засушаванията, което води до намаляването на добивите, например на царевицата. Намаляването на риболова заради затоплянето на водите на океаните ще предизвика недостиг на желязо и витамини за много жители на континента.

Трябва да се отчете и увеличаването на болестите, разпространявани от насекомите като маларията. При глобално затопляне над 1,5 градуса почти половин милион африканци на възраст под 5 и над 60 години ще бъдат подложени на продължителни топлинни вълни от 42 градуса повече от 15 дни подред.

Тези промени ще доведат до допълнителни миграционни процеси в рамките на континента, като броят на мигрантите може да достигне 90 млн. души, две трети от които от Западна Африка, ако глобалното затопляне надхвърли 2,5 градуса.

Необходима е адаптация

Трябва да се изградят прегради срещу крайбрежната ерозия, да се изградят метео предупредителни служби, които да правят по-точни и по-конкретни прогнози с цел населението и производствените дейности да предприемат съответните мерки, да се съхраняват горите. Селскостопанските производители трябва не само да се обърнат към агроекологията, но и да диверсифицират дейностите си, за да могат да оцелеят. Цялото това приспособяване трябва да бъде планирано и финансирано от африканските държави.

Финансирането, подчертават експертите от GIEC, представлява основната пречка за осъществяването на проектите. При това, колкото повече се изчаква, толкова по-скъпо ще струва адаптирането за Африка. Африканските икономики ще загубят до 20% от ръста си до края на века, ако световната температура се покачи с 2 градуса.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"