fbpx

ОПЕК+ драстично намалява дневния добив на петрол

ОПЕК+ обявиха, че ще намалят производството на петрол с 2 милиона барела на ден – най-голямото намаление от началото на пандемията, съобщава CNN, изтъквайки, че този ход заплашва да повиши цените на бензина само седмици преди междинните избори в САЩ.

Групата от големи производители на петрол, която включва Саудитска Арабия и Русия, обяви съкращаването на производството след първата си лична среща от март 2020 г. Намалението е еквивалентно на около 2% от световното търсене на петрол.

Цената на суровия петрол Brent се повиши с повече от 1% до близо 93 долара за барел след новините, а американският петрол поскъпна с 1,5% до 87,75 долара.

Трябва да видя какви са подробностите. Притеснен съм, не е необходимо“, заяви президентът Джо Байдън в отговор на въпрос на CNN.

Съкращенията на производството ще започнат през ноември, а Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници ще се срещнат отново през декември.

В изявлението си групата казва, че решението за намаляване на производството е взето „в светлината на несигурността, която заобикаля глобалните икономически перспективи и перспективите на петролния пазар“.

Световните цени на петрола, които скочиха през първата половина на годината, оттогава спаднаха рязко поради опасения, че глобалната рецесия ще намали търсенето. Суровият петрол Brent е намалял с 20% от края на юни, след като достигна връх от 139 долара за барел през март след нахлуването на Русия в Украйна.

ОПЕК и нейните съюзници, които контролират повече от 40% от световното производство на петрол, се надяват да предотвратят спада в търсенето на техните количества петрол от рязкото икономическо забавяне в Китай, Съединените щати и Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"