fbpx

ОПЕК+ крият плановете си за добива след август

От ОПЕК+ заявяват, цитирани от Ройтерс, че ще се придържат към планираното увеличение на добива на петрол през август, без обаче да обсъждат политиката си от септември нататък, въпреки че цените се повишиха поради ограничените глобални доставки и опасенията, че групата има малка способност да изпомпва повече суров петрол.

Срещата в четвъртък на групата, която включва Саудитска Арабия, Русия и други големи производители на петрол, се проведе дни преди президентът на САЩ Джо Байдън да пътува до Близкия изток, включително Рияд, където се очаква да притисне кралството за повече петрол, отбелязва Ройтерс.

Припомня се, че на последното си събиране на 2 юни ОПЕК+ реши да увеличава производството всеки месец с 648 000 барела на ден през юли и август, в сравнение с предишния план за добавяне на 432 000 барела на ден на месец.

Цените на петрола скочиха до най-високите си нива от 2008 г., изкачвайки се над $139 за барел през март, след като САЩ и Европа наложиха санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, което Москва нарича „специална военна операция“.

Оттогава цените се понижиха, но все още са над 115 долара поради ограничените доставки и опасенията, че държавите от ОПЕК имат малък допълнителен капацитет за бързо увеличаване на производството. Анализаторите казаха, че тези страхове надделяват притесненията за икономически спад.

Страховете от недостиг на доставки надделяват над страховете от рецесия. В световен мащаб ние работим с изключително слаб свободен капацитет“, казва Ехсан Хоман от MUFG bank.

Той обръща внимание и на факта, че капацитетът за рафиниране за петролни продукти, който движи реалната икономика, е намалял значително.

Френският президент Еманюел Макрон заяви тази седмица, че е бил информиран, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, единствените две държави от ОПЕК, за които се смята, че имат значителен свободен капацитет, трудно могат да увеличат производството.

Освен притесненията за доставките на петрол, Европа се бори да управлява недостига на газ поради по-ниските руски доставки, припомня агенцията.

Вероятността от нормиране на газа в Европа се е увеличила значително. Все по-вероятна е техническа рецесия в еврозоната„, прогнозира Fitch Ratings, съобщава още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"