fbpx

ОПЕК+ съкращава добива на петрол с до 2 млн. барела дневно през 2024-та

Производителите на петрол от ОПЕК+ се съгласиха на доброволно съкращаване на добива, доближаващо 2 милиона барела на ден за началото на следващата година, съобщава Ройтерс.

Саудитска Арабия, Русия и други членове на ОПЕК+, които изпомпват повече от 40% от световния петрол, не успяха да договорят групово съкращаване на виртуалната си среща днес, но членовете са се съгласили с доброволни съкращения.

Междувременно тази вечер референтният суров петрол Brent за февруарските фючърси падна с 1,6% до $81,52 за барел.

ОПЕК+ покани Бразилия, която е топ 10 производител, да стане член на групата. Министърът на енергетиката на страната заяви, че се надява да се присъедини през януари.

Събирането на групата целеше да обсъди добива през 2024 г. на фона на опасенията, че пазарът е изправен пред потенциален излишък и тъй като намалението на 1 милион барела на ден от Саудитска Арабия приключва следващия месец.

Добивът на ОПЕК+ от около 43 милиона барела на ден вече отразява съкращения от около 5 милиона барела дневно, насочени към поддържане на цените и стабилизиране на пазара.

Саудитска Арабия потвърди, че ще удължи доброволното си съкращаване за първото тримесечие на 2024 г. Руският вицепремиер Александър Новак изтъкна от своя страна, че доброволното съкращаване на Русия ще бъде удължено за първото тримесечие и ще достигне 500 000 барела на ден, включително суров петрол и продукти.

Министърът на енергетиката на Алжир заяви пред Ройтерс, че страната му се е съгласила да намали добива с 50 000 барела на ден, докато Казахстан обяви, че ще намали допълнителни 82 000 барела на ден през първото тримесечие.

Саудитска Арабия, Русия, Кувейт, Казахстан и Алжир бяха сред производителите, които казаха, че съкращенията ще бъдат отменени постепенно след първото тримесечие, ако пазарните условия позволяват.

ОПЕК+ се фокусира върху по-нисък добив с цени, спаднали от близо 98 долара в края на септември, като се опасява от назряващия по-слаб икономически растеж през 2024 г. и очаквания за излишък в предлагането.

Ройтерс припомня, че Международната агенция по енергетика (МАЕ) този месец прогнозира забавяне на растежа на търсенето през 2024 г., тъй като „последната фаза на икономическото възстановяване след пандемията се разсейва и поради усилията за енергийната ефективност и разширяването на парковете от електрически превозни средства“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"