fbpx

Оптимизират работата на противоградните полигони

До 10 дни ще бъдат предложени конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките.

Това е коментирано и решено на среща в Министерството на транспорта, с участието на министъра на транспорта Георги Тодоров, министъра на земеделието Христо Бозуков, командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, главния директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Христо Щерионов, изпълнителния директор на ИА “Борба с градушките“ Ваньо Славеев и генералния директор на ДП „Ръководство на въздушното движение“ Георги Пеев.

Припомняме, агенцията за борба с градушките не успя пълноценно да се намеси по време на бурята в Пловдивско, унищожила напълно земеделската продукция в района. Причината – действащи забрани за изстрелване на противоградни ракети в определени часови периоди.

Министър Тодоров е заявил, че ще бъде прегледана нормативната уредба, регламентираща използването на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. Той е категоричен, че не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите.

Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства които излитат или кацат, както и тези, които летят на ниска височина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"