fbpx

Петков и Василев с идея, как чрез ковид помощи да изсветлят бизнеса

Министърът на икономиката Кирил Петков коментира пред депутатите от икономическата комисия нова идея за подпомагане на бизнеса при евентуален локдаун. Обмисля се обвързване на помощта с използване на повече разплащания по електронен и банков път.

Разговаряхме с министъра на финансите да свържем мерките за подпомагане с някакъв процент плащане по електронен път от клиентите и на 100% по банков път заплатите на служителите. Целта е тези сектори да станат още по-бели„, заявява Петков, цитиран от „Сега“.

Явно се визира най-вече ресторантьорският бизнес, където заплатите основно се плащат в брой.

Изданието припомня, че от миналата година ресторантьорският бранш настоява всяко затваряне заради пандемията да бъде съпроводено с адекватна и навременна компенсация, която да покрива 70-80% от оборота на заведенията.

Пред депутатите Петков е споделил още, че близо 40 млн. лв. от предложената актуализация на бюджета за тази година са предвидени специално за подпомагане на затворени икономически дейности, ако новата ковид-вълна налага това. Освен това от европейската програма REACT EU през октомври се очаквал нов транш от 200 млн. евро, част от който също може да бъде използван за тази цел.

Икономическият министър отново е призовал депутатите да гласуват актуализация на бюджета за тази година, за да може в оставащите месеци да се осигури разходването на 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса. От тях 260 млн. лв. са предвидени за продължение на мярката за запазване на заетостта „60/40“. Други 100 млн. лв. са за подкрепа на самоосигуряващите се, 30 млн. лв. – за авиоиндустрията и останалите 40 млн. лв. ще бъдат „впрегнати“ в помощ на туристическия и ресторантьорския бизнес, ако се наложи затваряне, чрез поемане на част от фиксираните разходи“, обяснява Петков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"