fbpx

Оръжейна индустрия: САЩ изнасят най-много, Индия първи сред вносителите

През 2022 г. световните военни бюджети достигнаха 2,2 трилиона долара, което е осма поредна година на увеличение. Част от тези бюджети са използвани за закупуване на оръжия, но кои страни са основните доставчици на оръжия и как те влияят на световната търговия с оръжие?

Изданието Visual Capitalist използва данни от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), за да подреди първите 10 държави с най-голям дял от глобалния износ на оръжия.

САЩ са най-големият износител на оръжие с дял от 40% от общия обем на международните трансфери на оръжие между 2018-2022 г. Близо една пета от този износ се насочва към Саудитска Арабия, а други значителни количества отиват към Япония (8,6%) и Австралия (8,4%).

Изданието класира най-големите износители на оръжия по дял от общия търгуван обем през 2018–2022 г., както и техния растеж или спад спрямо тенденциите, регистрирани през 2013–2017 г.

Русия (16%) и Франция (11%) се нареждат близо една до друга, следвани от Китай (5%) и Германия (4%), с които завършат първите пет големи износители на оръжия.

Обемът на износа на Франция обаче нараства значително (+44%) спрямо предходния петгодишен период, благодарение на големите продажби за Индия, които включват 62 бойни самолета и четири подводници, една трета от цялата френска търговия с оръжия. По този начин Франция изпреварва САЩ като втория по големина доставчик на оръжия за Индия след Русия.

От друга страна, износът на Русия като обем е намалял (-31%) дори преди санкциите да влязат в сила след нахлуването в Украйна. Сред причините е фактът, че нейните най-големи търговски партньори, Индия и Китай, дават приоритет на развитието на собствената си оръжейна индустрия.

Друга страна, чиито продажби на оръжия растат, е Южна Корея, която е на 9-то място в общия дял на глобалния износ на оръжие, но отбелязва 74% увеличение на обема на износа. Сред основните получатели са Филипините, Индия и Тайланд. Неслучайно президентът на Южна Корея Юн Сук Йол обеща страната му да стане четвъртият по големина износител на оръжия в света до 2027 г. Интересното е, че Южна Корея е една от трите страни, които са едновременно топ 10 на износителите и вносителите на оръжие (заедно с Китай и САЩ), тъй като има много потребители на местно произведено военно оборудване, като същевременно разчита на произведените в Америка далекобойни средства. ракети и модерни бойни самолети.

Отново чрез данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) Visual Capitalist селектира страните с най-голям дял от световния внос на оръжия през 2018–2022 г.

Индия е на първо място по най-голям дял от глобалния внос на оръжия от 11% в периода 2018-2022 г. Петата по големина икономика в света има четвъртия по големина военен бюджет и разчита на Русия да задоволи повечето си чуждестранни нужди от оръжия, следвана от Франция и САЩ.

От Близкия изток Саудитска Арабия (10%) и Катар (6%) се класират като втори и трети по големина вносители на оръжия, като и двете се възползват от САЩ като техен най-голям военен търговски партньор.

Австралия, Китай и Египет са с 5%, като първият доставя основно от САЩ, докато последните два от Русия.

Списъкът с най-големите вносители на оръжие е и белег на геополитически горещи точки и напрегнати гранични ситуации в света. В триъгълника Индия-Китай-Пакистан има три ядрени нации в непосредствена близост една до друга, като през последното десетилетие граничните сблъсъци между Индия и нейния западен и източен съсед се случват нерядко.

Четири нации от Близкия изток – между другото всички с доставчик САЩ – говорят за опити за противодействие на влиянието на Иран в региона. Междувременно Австралия, Япония и Южна Корея укрепват силите си на фона на нарастващото напрежение с Китай и Северна Корея.

След като Обединеното кралство, Украйна и Норвегия завършват топ 15, ефектът от руската инвазия – в случая на Украйна, която е целта на инвазията – също се вижда ясно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"