fbpx

Отново странни търгове за ток

Организираните за днес търгове на платформата на Българска независима енергийна борса за продажба на 300 МВт бандов товар от АЕЦ Козлодуй ЕАД и за 70 МВт от ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД са поредният пример за изкривяванията в енергийния сектор, заявяват в своя поредна позиция от Асоциация свободен енергиен пазар.

Сигналът е лош – Марица Изток 2 работи за вътрешен пазар с 50% по-скъпа ел. енергия, докато АЕЦ Козлодуй за износ, изтъкват от АСЕП и обясняват:

Всички предпоставки за пълен износ на продукта за налице, като вътрешният пазар и крайните потребители в България ще останат със 100% експозиция на краткосрочните пазари “ден-напред” с очаквани ценови нива от над 300 лв./МВтч за зимния период.
Обявената начална цена от АЕЦ Козлодуй в размер на 185,87 лв./МВтч е близо 100% под цената за същия продукт, търгуван на унгарската борса и гарантира достатъчен спред дори и след наддаванията. Стъпката на търга е 1-10 МВт, за разлика от тази при ТЕЦ МИ2 1-5 МВт, от което следва, че отново ел. енергията ще отиде при определен брой големи играчи.

Предвид посоченото, от АСЕП настояват стъпките да бъдат променени, като тази при атомната централа се намали в размер на 1-5 МВт, а при въглищната централа да се увеличи на 1-10 МВт. Асоциацията настоява за канселиране на двете тръжни процедури и повторното им обявяване при променени тръжни условия. В противен случай, ще се стигне до директното изтегляне на 300 МВт бандова енергия от вътрешния пазар на България, в пика на очаквания старт на икономическа криза и инфлация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"