fbpx

Планът ни за зеления преход зависи от графика за затваряне на въглищните централи

Въглищните региони в България, и особено Марица-изток, притежават огромен потенциал за индустрията. Едновременно с прехода към нисковъглеродна енергетика ние искаме да развием този потенциал и да привлечем новите индустрии. Те ще осигурят по-висока добавена стойност, по-високи заплати и по-добри условия на труд, както и значителен икономически растеж за региона и страната. Тези два процеса трябва да вървят ръка за ръка„, подчертава зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на кръглата маса „Справедлив преход и индустриална модернизация в България“, организирана от Института за устойчив преход и развитие.

От думите й става ясно, че се полагат усилия за активизиране подготовката на териториалните планове и за изготвяне на адекватни оценки на икономическите и социалните ефекти от прехода по Зелената сделка и заетостта в енергийно-интензивните региони.

За да може да бъде структуриран планът за справедлив преход, трябва да се определи времеви график за затваряне на въглищното производство, което ще даде възможност да бъдат направени по-ясни стъпките за трансформацията, както и да започнат преговори с местните власти и със синдикатите за преквалификация, компенсация и инфраструктурно развитие на регионите.

Петрова изтъква, че един от най-важните финансови инструменти в подкрепа на трансформацията е Механизмът за справедлив преход. Предвидените средства по Фонда за България са 1,178 млрд. евро в помощ на икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и за насърчаване на инвестициите, които са благоприятни за климата и околната среда в най-засегнатите територии. Механизмът за справедлив преход обаче трябва да работи в пряка връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, Многогодишната финансова рамка, Модернизационния фонд и други публични финансови инструменти, които да създадат привлекателна инвестиционна среда.

От думите й става ясно, че ведомството работи с „ПрайсуотърхаусКупърс България“ по проект за техническа помощ при подготовката на териториалните планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и по оценка на допълнителни територии, в това число областите Хасково, Сливен и Ямбол. Световната банка пък ни партнира в рамките на друг договор по подготовката на териториалните планове на още осем въглеродно интензивни региона – Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище. В този процес страната ни поддържа становището, че енергийният преход в съответствие със Зелената сделка трябва да бъде плавен и без сътресения, съобразен със спецификите на всяка територия, но същевременно трябва да бъде и ускорен заради голямото забавяне през изминалите години.

Ива Петрова отбелязва още, че много време е било изгубено в България и доста от възможностите за привличане на публични и частни инвестиции са блокирани или забавени – поради отсъствието на стратегическата визия и адекватни реформи, но ние сме максимално мобилизирани в работата си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"