fbpx

Търговци бягат от стоковите тържища, данъчните ги гонят в околностите

НАП променя тактиката и изнася проверките на най-големите борси за плодове и зеленчуци и извън границата на стоковите борси. Това се налага, след като част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностите на тържищата, уточняват от приходната агенция. Инспекторите на НАП ще контролират и санкционират съвместно с органите на МВР.

Става ясно и че към местата, където приходната агенция осъществява наблюдение и контрол ще бъдат добавени към местата. До момента са проверили над 40 000 превозни средства, обекти на борсите и търговци. 

Припомня се, че преди близо 3 седмици приходната агенция започна денонощни наблюдения в 13-те най-големи борси в страната. На входа и изхода на тържищата бяха организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите продължават да следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби.

Веднага след началото на акцията, добросъвестните търговци, които законно отчитат продажбите си, са отчели значителен ръст в оборотите си. С над 50% е нараснало и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи.

Паралелно с това обаче част от бизнеса с плодове и зеленчуци се е изнесъл в близост до борсите – на паркинги и нерегламентирани складове, където опитите за търговия без документи са продължили.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"