fbpx

Отново за биогоривата: нужни или не

Излишъкът от пшеница прави политиките по премахването на биогоривата ненужни като алтернатива, смятат производителите.

Инициативата за постепенно премахване на конвенционалните биогорива в Германия първоначално беше направена през април 2022 г., като реакция на руската агресия срещу Украйна, която застраши сигурността на хранителните доставки от страната.

На фона на плановете на германските министерства на земеделието и околната среда за постепенно премахване на конвенционалните биогорива до 2030 г. производителите на енергийни култури твърдят, че с настоящото свръхпредлагане на зърно от съседните на Украйна страни, тяхното решение е остаряло.

Земеделската земя е оскъдна в световен мащаб и ние спешно се нуждаем от нея за храна, както драматично демонстрира войната в Украйна“, коментираха експерти малко след началото на войната.

Една година след пълномащабното нахлуване на Русия обаче ситуацията се промени.

Успехът на инициативата на ЕС за „ленти за солидарност“ – набор от мерки, предназначени да помогнат на Украйна да изнася селскостопански стоки по всички възможни маршрути, включително железопътен, шосеен и речен транспорт – доведе до приток на зърно в съседни страни, включително Полша и Румъния.

Така според зърнопроизводителите оправданието за инициативата на министрите е остаряло.

Според нас причината, посочена от германското министерство на околната среда, е остаряла: цените на пшеницата и маслодайните семена са паднали драстично, а в страните, граничещи с Украйна, има пренасищане с пшеница“, каза Дитер Боки от Съюза за насърчаване на петрола от протеинови растения (UFOP).

Това дори доведе до ситуацията, в която „Асоциацията на полските фермери“ призова за спешно решение за облекчаване на пазара, като „съхранение финансирано със средства на ЕС или преработка в биоетанол“, добави Боки.

За да се реши проблемът с транспортирането на зърно от Украйна по алтернативни маршрути, ще е необходимо „по-нататъшно разширяване и укрепване на коридорите за солидарност на ЕС“, изтъква говорител на министерството на земеделито Януш Войчеховски. Това би трябвало да даде възможност за бърз и рентабилен транспорт на украинско зърно и по този начин да допринесе за стабилизиране на предлагането на световните селскостопански пазари.

Що се отнася до конвенционалните биогорива, министерството защити целта за постепенното им премахване.

В средносрочен до дългосрочен план Федералното министерство на храните и земеделието очаква конкуренцията за земеползване да продължи да нараства, което също може да доведе до недостиг в хранителните пазари в бъдеще“, допълни говорителят.

Предложеното по-нататъшно постепенно намаляване на тази горна граница за биогорива, произведени от хранителни или фуражни култури, ще допринесе за хранителната сигурност, като позволи по-голямо използване на култури, по принцип използвани за биогорива в сектора на хранително-вкусовата промишленост“, добавиха те.

Подобни изявления бяха направени от екологичната неправителствена организация „Deutsche Umwelthilfe“, която изтъква, че докладите за пренасищане с пшеница са „преувеличени“.

Цените на зърното паднаха напоследък, но все още са на рекордни нива в световен мащаб, по-високи от преди началото на войната и по-високи дори от 2011 г.“, коментира Йохана Бюхлер, старши експерт по транспортна политика и организацията.

За да стабилизираме цените на храните и да постигнем целите си отностно климата и биоразнообразието, „имаме нужда от повече земя за щадящо природата отглеждане на храни и също така спешно трябва да върнем пространство на природата за защита и реконструкция на въглеродно поглъщащите природни зони“, каза Бюхлер.

Просто вече не можем да си позволим масовото потребление на земя за производство на агрогориво и храна за животни“, добави тя.

Междувременно производителите на биогорива казват, че аргументът за конкуренцията между производството на храна и биогорива е погрешен.

Никога не е имало връзка между хранителната сигурност и биогоривата“, отбелязва Джеймс Коган от Ethanol Europe, оплаквайки се, че „толкова много време за политика е загубено и продължава да се губи по този не съществуващпроблем“.

Всеки, който твърди, че намаляването на търсенето на биогорива върху културите може да подобри хранителната сигурност, основава твърдението си на неясни аргументи, а не на категорични или конкретни факти“, казва Коган.

„Те никога не биха могли достоверно да обяснят как намаляването на биогоривата всъщност може да има полза за хранителната ни сигурност“, добавя той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"