fbpx

Отпада поредна пречка газовата връзка с Гърция да заработи от 1 юли

Комисията за енергийно и водното регулиране съобщи, че заедно Регулаторния орган за енергия на Гърция (RAE) са приели проект на решение за сертифициране на „Ай Си Джи Би“ АД като независим преносен оператор на преносна система за природен газ – междусистемна газова връзка Гърция – България (IGB).

Решението на КЕВР и RAE осигурява от регулаторна гледна точка възможността за въвеждане в търговска експлоатация на интерконектора „Гърция-България“ (IGB) след 1 юли 2022 г., се изтъква в съобщението.

Чрез интерконектора IGB през втората половина на 2022 г. България ще може да получава в пълен обем договорените 1 млрд. куб. м.  природен газ по договора с Азербайджан. Това ще има ключово значение за сигурността на доставките на синьо гориво и за формиране на благоприятни цени за потребителите в България.

Уточнява се, че проектът на съвместно решение ще бъде изпратен на Европейската комисия за становище за съответствие с Европейското законодателство преди двата регулаторни органа да приемат окончателното решение за сертифициране.

Проектният капацитет на българо-гръцкия газов интерконектор позволява пренос на 3 млрд. куб.м. природен газ. Това дава допълнителни възможности България и страните от региона да получат количества от Южния газов коридор и от пазара на втечнен газ посредством строящия се терминал при гр. Александруполис.

Новата газова връзка открива още един маршрут за транспортиране на втечнен LNG газ от САЩ, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни. В по-дългосрочна перспектива по интерконектора IGB ще може да бъде транспортиран природен газ от Израел и Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан и други страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"