fbpx

Повишаването на ОЛП ще постави в тежко положение редица страни в еврозоната, прогнозира ЕЦБ

След като Европейската централна банка повиши тона през последните месеци по въпроса за лихвените проценти в условията на голям ръст на инфлацията, страните и фирмите от еврозоната, които изпитват значителна дългова тежест, показват сериозно безпокойство. Предстоящото повишаване на лихвените проценти, свързано с очакваното втвърдяване на политиката на ЕЦБ, ще бъдат сериозно „предизвикателство“ за тях, предупреждават от финансовата институция в редовния си шестмесечен доклад, посветен на финансовата стабилност. В този смисъл страни като Италия, Гърция или Испания, които имат огромен държавен дълг, могат да преживеят финансови трусове, коментира Capital.fr*.

В продължение на десетилетие лихвените проценти в еврозоната нерекъснато спадаха. Сега ще започне обратен цикъл, който обаче ще се състои в условията на силно покачване на цените, допълнително задълбочено от войната в Украйна. Военният конфликт вече увеличи „рисковете за финансовата стабилност поради въздействието му върху практически всички аспекти на икономическата активност и на условията за финансиране“, коментира в доклада вице-президентът на ЕЦБ Луис де Гиндос. Този документ посочва „уязвимите места“, които са забелязани още преди руската инвазия в Украйна, отнасящи се преди всичко до цените на пазара на недвижимите имоти и до ниското ниво на печалбите на банките.

Общата ситуация се влоши през последните шест месеца“ обобщава де Гиндос. В този контекст рязко покачане на лихвените проценти може „да предизвика рискове, особено, ако темпът на икономически растеж е прекалено бавен“, се казва в докуманта. Краят на лесните пари също така представлява опасност за нарушаването на равновесието в еврозоната от момента, от който някои страни с особено голям дълг започнат да предизвикват притеснения сред инвеститорите и на пазарите.

Възможностите на фирмите и държавите, натрупали значителни дългове, да ги обслужват „могат да се влошат“ в случай на повишаване на разходите за (ре)финансиране, предупреждават от ЕЦБ. При това все още е пресен споменът за дълговата криза, която парализира европейския континент в началото на второто десетилетие на века. Държавният дълг на Италия и Испания се увеличи в последните години, но „сегашната ситуация не е сравнима с тази от 2011 и 2012 г.“, според де Гиндос.

Това не пречи „да бъдем готови да се намесим при необходимост, за да неутрализираме всеки нелинеен отговор на пазара“ под формата на финансова фрагментация, която „може да произтече от повишаването на лихвените проценти“, заяви Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка.

Изпълнителният съвет е „отворен“ по въпроса, но все още не са обсъждани „никакви конкретни детайли“ засягащи този тип инструмени, уточни де Гиндос.

През юни ЕЦБ трябва да вземе решение за прекратяването на нетното изкупуване на дълга, което досега позволяваше изравняването на нивото на лихвените проценти на пазара. След това през юли тя ще започне цикъл на повишаване на основния лихвен процент, но все още продължава дебатът между централните банкери относно бързината и размера на това повишаване.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"