fbpx

Отварят борсата за природен газ догодина

gazprom, северен поток 2, north stream

От началото на следващата година ще заработи борсата за търговия с природен газ, която ще съдейства за по-конкурентни цени.

Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с ръководството и синдикатите от торовия завод „Неохим“ АД, на която присъстваха и представители на „Булгаргаз“ ЕАД. 

Той посети предприятието по повод изразеното от работниците недоволство за предстоящи съкращения, наложени поради тежкото финансово състояние на фирмата.

„Булгаргаз“ ЕАД има подписан договор за доставки на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ 2 в размер на 1 млрд. куб. м годишно. Това е една трета от потреблението на страната, каза Станков.

Той допълни, че с напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници и маршрути ще се гарантират конкурентни цени на природния газ. Правителството работи за осигуряване на конкурентни цени на природния газ за българските битови и индустриални потребители. Станков даде пример с подписаните вчера ключови документи за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, които правят проекта необратим.

През тази година „Булгаргаз“ ЕАД за първи път осъществи алтернативни доставки на природен газ в размер на 300 млн. куб. м. Това е оказало положително влияние върху цената на природния газ, каза зам.-министърът. Той подчерта, че цената на природния газ у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. С такова решение бе прието поевтиняване на суровината от 1-ви октомври тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"