fbpx

Създават първата в света хартиена бутилка за бира

Пред финализиране се дейностите по създаването на първата в света „хартиена“ бутилка за бира. Тя ще е изработена от дървесни влакна чрез метод на устойчиво извличане, създадена на 100% биологична основа и напълно рециклируема.

На специално събитие в Копенхаген, Карслберг Груп представи два нови прототипа на екобутилката. Те разполагат с вътрешна преграда, която да позволява съхранението на бира.

Единият има тънка рециклируема преграда от PET фолио, а другият – 100% биобазирана преграда от PEF фолио. Тези прототипи ще бъдат използвани за тестване на бариерната технология в опитите на компанията да създаде изцяло разградима биобутилка без полимери.

Очаква се Coca-Cola, Absolut и L’Oréal също ще се включат в проекта, като формират „Общност на хартиените бутилки“ в сътрудничество с Pabocco, водещ производител на хартиени опаковки.
Общността обединява световни компании и експерти с визията за подобряване на устойчивите опаковки и тяхното рециклиране. Те си поставят за цел да предлагат високакачествени продукти, като същевременно намалят въздействието им върху околната среда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"