fbpx

Светлата „лагер“ бира е най-предпочитана от българския потребител

Светлата бира тип „лагер“ е любима на около 90% от българските потребители, което се дължи на нейния лек, приятен и утоляващ жаждата вкус.

Тя е предпочитана напитка през летните месеци. Подобна е тенденцията и в Европа.

Думата „лагер“ идва от немската „складирам“. Лагер са бирите с т.нар. „долна“ или „ниска“ ферментация, защото дрождите, с които се заквасва напитката след сваряването, в края на ферментацията се утаяват на дъното като каша.

Класическият вкус, селектираните съставки и автентичната рецепта са в основата на качествената лагер бира. Светлата лагер бира най-добре се съчетава с различни леки семпли ястия – салати, пица и паста, така че вкусовите характеристики на ястието да не доминират над тези на светлото пиво.

С две престижни награди бяха отличени марките Шуменско Светло и Шуменско Тъмно в категория „лагер бира“ на тазгодишния конкурс Monde Selection.

Ежегодният конкурс оценява най-добрите продукти в няколко категории – бира, вода и безалкохолни напитки; вино; твърд алкохол и ликьори; диетични и здравословни продукти; козметика и храни. Monde Selection се провежда от 60 години насам и се организира от Международния Институт по качество в Брюксел.

Шуменско Тъмно бе наградена от експертите със златно отличие заради своя отличителен вкус, плътно тяло и балансирана горчивина с нотки на препечен малц и карамел.

В категория светъл лагер, Шуменско Светло получи сребърна награда. Тя бе присъдена заради добре балансирания вкус на бирата и нейната приятна горчивина, благодарение на съчетанието на два сорта хмел.

Шуменско Светло е една от легендарните лагер бири в България, чиято история датира от 1882 година.

През последните години сред страните в Европейския съюз, България обичайно заема 10-то или 11-то място по консумация на бира на глава от населението със средно 75 литра на година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"