fbpx

Българите се нуждаят отчайващо от справедливост, смята президентът Радев

Българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България спешно от изчистване на „това омерзително петно“, което може да бъде изчистено само с истината, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Той участва в дискусия за бъдещето на ЕС, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

„Прокуратурата дава тон за погазване на закона – не спазва следствената тайна, произволно решава кое е „висок обществен интерес“ и кое – не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет“, заяви Радев, цитиран от БТА.

Според президента по-тревожното е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, което е пагубно.

„Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя“, допълни още Радев.

Той коментира скандалите от последните дни – звуковия запис, за който се твърди, че се чува гласа на премиера, снимките от спалнята му, а накрая и обвинения от прокуратурата за търговия с влияние президентски секретар Пламен Узунов, който си е кореспондирал чрез СМС с бизнесмена Пламен Бобоков.

Не мога да съдя по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация, каза Радев, попитан дали вярва на Пламен Узунов.

Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът, коментира президентът. По думите му на всички е ясно кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера.

Трябва да избягаме от концепцията, че Брюксел е началник, а да живеем с усещането, че ние сме част от този Брюксел, заяви държавният глава.

Според него е много важно да подновим дебата за бъдещето на ЕС и какво е нашето ниво на амбиция.

Той посочи, че ЕС като БВП един от важните играчи на световната сцена, но като политическа тежест той не може да намери своето място, защото то все още не е подплатено със съответните отбранителни способности. На няколко пъти набира скорост концепцията за европейска отбрана, след това леко я забавяме като инициатива, каза президентът.

Той смята, че в България трябва да използваме средствата, които очакваме за модернизация и трансформация в много сфери. Трябва да имаме повече инвестиции и в човешки капитал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"