fbpx

Пазарът на труда в България е склерозирал

Има нужда от отдръпване на държавата от икономиката, нещо което липсва в последните години. Политиците нямат доверие на хората и за това не предлагат дългосрочни решения. Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система.

Това коментира икономистът доц. Красен Станчев в предаването „Светът е бизнес“ на Блумбърг Тв.

По думите му друг проблем пред пазара е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодексът на труда е дин от проблемите, за да не се запълват работните места.

Станчев коментира още, че макроикономически ситуацията в България изглежда добре, но основният проблем е свързан със сивия списък относно прането на пари, като той обясни, че ако страната не излезе от него, то ще бъдат вдигнати лихвените проценти, което би намалило конкурентоспособността на бизнесите и би забавило изравняването на доходите със европейските.

По отношение на следизборната ситуация икономистът смята, че е по-вероятно да има правителство, като бъдещите му приоритети трябва да започнат от подкрепа за Украйна, като там се крият и много икономически фактори за България. Също така трябва да бъдат премахнати привилегиите на осигурилите се в държавното осигуряване. Обществените поръчки са друго, над което трябва да се работи, тъй като осъществилите се без конкурс обществени поръчки у нас са 3 пъти повече от средното за ЕС.

В същото време Красен Станчев отбеляза, че по време на кампанията е имало отказ от страна на кандидатите за обсъждане на глобалните теми, икономиката и геополитическите трусове.

По думите му Зелена сделка създава икономически пречки пред ЕС и партньорите му и понижава конкурентоспособността на блока. Според Станечв регламенти като данъците за въглероден диоксид са неприложими в предложения модел.

Красен Станечв коментира още, че ако разговорите за превръщането на ЕС във федерация продължат и постигнат евентуален успех, то ще видим намаляване на централното планиране на ниво съюз. И когато се появи дадена идея за регулации на цели сектори, то прилагането ѝ в по-голяма степен ще бъде оставяно на националните правителства.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"