fbpx

Пенсиите измъчиха депутатите

За втори ден парламентът отложи окончателното гласуване на актуализацията на бюджета на ДОО. Последно, очаква се утре, четвъртък, пленарна зала да гласува приетото на поредното извънредно заседание на бюджетната комисия, проведено след като депутатите не успяха да намерят решение по време на редовното си заседание.

На бюджетна комисия с гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и ДПС бе прието предложеното от председателя й Любомир Каримански от 1 октомври за три месеца всички пенсионери да получават по 120 лева месечна добавка.
От 25 декември пък се увеличават пенсиите със средно 12.5%, в т.ч. на минималната от 300 на 370 лева и на максималната от 1440 на 1500 лева. Тези с минимална пенсия ще получават и надбавка, за да достигнат нивота на минималната работна заплата, която от 1 януари ще е малко над 410 лева.

По този начин се осуетява едновременното актуализиране на пенсиите и изплащане на 120-те лева надбавка, за което пари в бюджета няма.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче нападна финансовия министър Василев, тъй като според нея пари има и двойният вариант е възможен.

До този ступор се стигна, след като вчера – вторник, парламентът изненадващо прие – с гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС, накуп няколко предложения за пенсиите, предвиждащи и копменсации в размер на 120 лева за всички пенсионери, и актуализиране на пенсиите. Министърът на финансите Василев реагира, че това взривява бюджета, а вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев обяви, че това е неизпълнимо.

След множество пленарни почивки днес за доуточняване, се стигна до отлагане гласуването за утре и извънредното заседание на бюджетната комисия.

След приключване с бюджета на ДОО депутатите трябва да приемат и актуализацията на парите за НЗОК, а след това ги очаква и актуализацията на държавния бюджет, където ситуацията е още по-сложна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"