fbpx

Петков готви публично „препитване“ на надзора на ББР

Надзорният съвет на ББР ще обяснява пред служебния министър на икономиката Кирил Петков как са допуснали концентрация на кредити за близо 1 млрд. лв. в общо 8 фирми. Те ще трябва да кажат как това финансиране е помогнало за увеличението на работните места, насърчило е износа и иновациите, коментира Петков, цитиран от Дневник.

Изслушването ще е публично, заснето от онлайн платформа. „Така че всеки гражданин, който се интересува къде му отиват данъците, да може да види„, заяви Петков пред радио „Дарик“.

Ако нашата Българска банка за развитие дава на 8 фирми 946 млн. лв. вместо на 10 хил. малки компании по 100 хил. лв. – какъв резултат би имало за икономиката в страната, при положение, че малките фирми сега имат ликвидни проблеми и такъв тласък с достъпен заем особено в областта на експорта и иновативността, би дал голям отзвук в икономиката„, коментира още министърът.

Петков изтъква, че като принципал на банката няма достъп до кредитните досиета. „Препитването“ на надзора ще е в четвъртък, а един от поводите е, че вече седмица те не са предоставили компаниите.

Ще говоря с всеки от тях как защитават публичния интерес, какви мерки са предприели и защо се е стигнало до тази концентрация„, заявява още министърът. По думите му, те (надзорниците) са от 5 години там и според него блокират защитата на публичния интерес.

Петков обясни, че надзорният съвет не може да бъде преназначен без одобрението на БНБ. Зависи дали в БНБ искат или не да сменят този Надзорен съвет.

Министърът вече е поискал БНБ да одобри промяна в устава на банката, така че да не може да се отпускат повече от 5 млн. лв. на една компания. Сумата, по думите му, е достатъчно ниска, за да загубят интерес този тип кредитополучатели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"