fbpx

Петролът леко поскъпна

Цените на петрола се покачиха при нестабилна търговия във вторник, тъй като притесненията за ограничените доставки на горива преди зимата компенсират опасенията на инвеститорите относно по-ниското търсене в Китай, пише Ройтерс.

Суровият петрол Brent се повиши с 50 цента, или 0,5%, до 94,50 долара за барел, докато суровият петрол WTI се повиши с 52 цента, или 0,6%, до 88,30 долара за барел. Това става, след като и двете позиции паднаха с повече от $1 по-рано през сесията, съобщава още агенцията.

В Съединените щати Стратегическият петролен резерв (SPR) падна с 8,4 милиона барела до 434,1 милиона барела през миналата седмица, което е най-ниското ниво от октомври 1984 г., сочат данни, публикувани в от Министерството на енергетиката. Припомня се, че президентът Джо Байдън през март определи план за освобождаване на 1 милион барела на ден в продължение на шест месеца от SPR, за да се справи с високите цени на горивата в САЩ, които допринесоха за инфлацията.

Перспективите за съживяване на ядрената сделка с Иран остават неясни. Германия изрази съжаление в понеделник, че Техеран не е отговорил положително на европейските предложения за съживяване на споразумението от 2015 г., докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че споразумение няма да има в близко бъдеще.

Остава загрижеността относно по-ниското глобално търсене на горива, тъй като Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, продължава да налага ограничения на COVID-19. Броят на пътуванията по време на тридневния празник в Китай в средата на есента, се е свил, като приходите от туризъм също спадат, тъй като строгите правила за COVID-19 обезсърчават хората да пътуват.

„Шансовете Фед да продължи да повишава агресивните лихвени проценти ще се засилят, ако индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ надхвърли очакванията“, коментира Тина Тенг, анализатор в CMC Markets, цитирана от Ройтерс.

Това може да повиши стойността на щатския долар спрямо други световни валути и да направи деноминирания в долари петрол по-скъп за инвеститорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"