fbpx

ТЕЦ Марица 3 се оказа заплаха за енергийната сигурност на страната

Служебните министри на екологията и на енергетиката обявиха, че продължаване работата на ТЕЦ Марица Изток 3 в досегашните параметри е огромна заплаха за енергийната сигурност на страната.

На съвместен брифинг двамата обясниха, че само за петък и събота тецът осем пъти е превишил нормите за качество на въздуха, поради което е спрян от дейност.

В момента страната ни е в дерогация, която разрешава въглищните ни енергийни мощности да работят при определени екологични параметри, съгласувани с Еврокомисията. В рамките на това имаме възможност 24 пъти в годината средночасовите ни норми да бъдат превишени, примерно поради евентуални технически проблеми. В момента сме на 23, още 2 нарушения и тази дерогация може да бъде отменена, което би довело до затваряне на всички въглищни мощности, подчерта енергийният министър. Те са с обща мощност 3000 мегавата и има реална заплаха от износител страната ни да се превърне във вносител на ток. Въпросният ТЕЦ е с 65 мегавата, което означава, че заради една много малка мощност ние рискуваме енергийната си сигурност, обобщи министърът.

По думите му държавните институции ще се опитат да помогнат централата да влезе в необходимите параметри на работа и спазвайки екологичните норми, да заработи. „Ако колегите там не успеят да се справят със задачата, централата ще трябва да остане затворена„, изтъкна енергийният министър. Той е убеден, че проблемите в предприятието са или от нежелание да се спазват предписанията, или от некадърност.

По повод на това, че множество пъти съдът спира действието на предписанията, затварящи теца, аргументирайки се с нарушен обществен интерес, служебните министри зададоха въпроса, не е ли енергийната стабилност на страната истинският обществен интерес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"