fbpx

Булгаргаз прогнозира поскъпване на природния газ през ноември

След като преди дни Булгаргаз предложи цена на природния газ за октомври с 30% по-ниска от септемврийската, днес газовото дружество посочи прогнозна цена за ноември от 278,83 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 142.56 EUR/MWh. Това е с около 12% поскъпване спрямо проектооктомврийската цена.

От дружеството информират, че цените на европейските газови пазари на днешния 12 септември за доставка през ноември са в приблизителен размер от 205 EUR/MWh.

Съобщава се още, че окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември ще бъде депозирано в КЕВР на 1 ноември, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 октомври.

Припомняме, в момента тече активна дискусия за това чия е заслугата за намаляващите цени на горивата – на служебния кабинет, или на тенденциите на европийските и световни борси, както и на договорените количества втечнен газ от предишния кабинет. В този контекст енергийният министър в кабинета „Петков“ Александър Николов отговори с подчертано ироничен пост във фейсбук на информациите, идващи от служубното министерство на енергетиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"