fbpx

Булгаргаз поиска цена за октомври, изпълнявайки желанията на бизнеса

“Булгаргаз” са внесли в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за октомври в размер на 247,96 лв./MWh или 126,78 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

Изтъква се, че окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври ще бъде депозирано в КЕВР на 1 октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември, уточняват от дружеството.

Интересен е фактът, че съобщението бе разпространено и от Министерството на енергетиката, което не е практика относно този вид комуникация до момента.

От ведомството са изчислили, че това е с 30% по-ниска цена спрямо настоящата за септември.

Според министерството това се дължи „на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция“. Припомняме, новото ръководство на компанията влезе в управление преди седмица.

В съобщението се казва още, че прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас, което оставя известни съмнения за начина на определяне на тази цена и нейната пазарна адекватност и актуалност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"