fbpx

EС с рекордно производство на ток от фотоволтаици, България – назад

Фотоволтаичните слънчеви панели са осигурили 12% от произведената електроенергия в Европейския съюз през това лято. Това е ново рекордно ниво, което позволи на континента да избегне вноса на 20 милиарда м3 газ с потенциална цена от 29 милиарда евро, пише Capital.fr.

Количеството електроенергия, произведена от фотоволтаични панели, никога не е било толкова голямо в рамките на Европейския съюз (ЕС). Между май и август 2022 г. производството на слънчева енергия възлиза на 99,4 тераватчаса (TWh), което е с една четвърт повече, отколкото през 2021 г. и представлява 12% от общата добита електроенергия.

През същия период на миналата година делът на слънчевата енергия в Европа е бил 9% ( 77,7 TWh), става ясно от публикувания доклад на Ember, организация, специализирана в областта на енергетиката. Според него 18 от 27-те държави от ЕС са регистрирали рекорди в производството на слънчева енергия през това лято, като най-голям е делът ѝ в Холандия (23% от от общото количество електроенергия), Германия (19%), Испания (17%). В България този дял е 4,7%, което е значително под средното ниво и има незначителен ръст в сравнение с миналата година. Освен това страната ни е сред малкото в ЕС, които регистрират спад спрямо 2021 година.

Развитето на производството на енергия от фотоволтаици е все още в голяма степен недостатъчно, смятат обаче от Ember

Най-големият скок на слънчевата енергия от 2018 г. насам е постигнат в Полша, където производството от фотоволтаиците се е увеличило 26 пъти, следвана от Финландия и Унгария (пет пъти), отбелязва Еmber, който черпи тези данни от Entsoe, европейската мрежа от мениджъри за пренос на електроенергия. Без слънчевата енергия ЕС би трябвало да закупи допълнително 20 милиарда м3 газ на стойност от 29 млрд евро по средно претеглени цени за периода от май до август.

Само увеличеното производство през четирите летни месеци на тази година в сравнение с миналата (22 TWh) е довело до спестяването на 4 милиарда m3 на стойност над 6 млрд евро. Въпреки този ръст, производството на слънчева енергия е все още недостатъчно. Според прогнозите на Ember, през идните години Европа няма да достигне и половината от количеството за постигане на целите на ЕС за енергетиката и климата за 2030 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"