fbpx

Последни проверки по гръцкия участък на газовата връзка

Изпълнението на проекта на интерконектора Гърция-България е във финален етап на реализация и в двете държави текат паралелно административни процедури за издаване на съответните лицензи за експлоатация и право на ползване, съобщават от проектната компания.

Целият 31-километров участък от интерконектора на гръцка територия е одитиран в продължение на два дни (8 – 9 септември) от представители на гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката (Дирекция „Въглеводороди – Отдел „Инсталации“) и ръководството на независимия преносен оператор ICGB. Одитът е част от процедурата по издаване на разрешение за експлоатация на участъка от газопровода на територията на Гърция. Делегацията инспектира подробно газоизмервателната станция край Комотини, крановия възел на гръцка територия и точките за свързване с Трансадриатическия газопровод и DESFA, включително цялата линейна част на интерконектора в Гърция.

Цялата процедура се състои както от проверки на място, така и от детайлен преглед на редица документи. Това се прави, за да се гарантира, че извършените работи отговарят на всички изисквания за безопасна експлоатация на цялата инфраструктура за пренос на природен газ. Обратната връзка, която получаваме на място в момента, е положителна и се надяваме, че това ще доведе до навременното издаване на необходимото разрешително за експлоатация за Гърция“, отбелязват изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

Двамата подчертават както националното, така и международното значение на началото на търговска експлоатация на IGB на 1 октомври.

Съобщава се също така, че паралелно с одитите от гръцка страна, ICGB продължава да си сътрудничи активно с всички съответни български институции за издаване на Акт 16 и Разрешително за ползване, необходими за оперативната дейност на българска територия съгласно националното законодателство.

Припомняме, вчера регианалният министър арх. Шишков се срещна със строиотерите на газовата връзка, като стана ясно, че следващата седмица би трябвало да се издаде акт 15.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"