fbpx

Според британско издание енергийният ултиматум на Путин е изплашил ЕС

Медиите както в Европа, така и у нас тълкуват нюансирано резултатите от вчерашната извънредна среща на енергийните министри на страните от ЕС. Сред ключовите въпроси в дневния им ред бе поисканото от Еврокомисията налагане таван на цената на руския газов внос.

Според едни медии министрите принципно са се съгласили, но са оставили за по-нататък да уточнят дали таванът ще засяга само руския газ или всеки един внос.

Британският The Daily Telegraph обаче пише, че министрите от ЕС се се отказли от таван на цените на руския газ след заплахите на Владимир Путин да прекъсне доставките като отмъщение за какъвто и да е таван.

Предложенията за ограничаване на цената на вноса на енергия, която финансира военната машина на Кремъл, бяха отхвърлени след съпротивата на някои държави-членки, изтъква още британското издание, подробно цитирано в руските медии.

Путин предупреди, че напълно ще спре енергийните доставки, ако бъде наложен таван. Няколко страни, неподготвени за внезапно спиране, включително Унгария, заявиха, че не могат да подкрепят плана на ЕС. Предложението в крайна сметка беше отхвърлено в спешните преговори, пише още The Daily Telegraph.

По другите теми, министрите поискаха, а комисията се съгласи да предложи във вторник конкретни мерки, след като страните се съгласиха с предложенията й да се обложат свръхпечалбите на производителите на електричество от възобновяеми източници, въглища, атомна енергия. Те приеха и идеята да се свалят някои ограничения пред подпомагането на доставчиците на енергия, включително с държавни помощи и банкови гаранции, за да се решат проблемите им с ликвидността. Много от големите доставчици се изправиха пред огромни загуби, след като трябваше да купуват по рекордни цени, без да могат да си възстановят разходите.

Енергийните министри обаче не са се съгласили с идеята на Европейската комисия за въвеждане на задължителни цели за икономия на потреблението на ток в пиковите часове, когато енергията е най-скъпа, и така да се помогне на доставчиците и на крайните потребители. Вместо това те са дали мандат на екипа на Урсула фон дер Лайен да разработи механизъм на доброволна основа по подобие на този, който беше приет през лятото за свиване на потреблението на природен газ с 15%, съобщава българското издание „Дневник“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"