fbpx

ЕЦБ с нагласа за още по-драстично вдигане на лихвите

От Европейската централна банка не изключват, че ще трябва да повишат основния си лихвен процент до 2% или повече, за да ограничат рекордно високата инфлация в еврозоната въпреки вероятната рецесия, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

С инфлацията, достигнала 9,1% през август и надвишаваща целта на ЕЦБ от 2% за следващите две години, централната банка повишава лихвените си проценти с рекордна скорост и призовава правителствата да помогнат за намаляване на сметките за енергия, които нараснаха, след като Русия нахлу в Украйна.

Припомняме, ЕЦБ повиши депозитната си лихва от нула до 0,75% в четвъртък, а президентът Кристин Лагард посъветва за още две или три повишения, изтъквайки, че лихвите все още са далеч от нивото, което би позволило връщане на инфлацията до 2%.

Пет източника, близки до въпроса, казаха, че много политици виждат нарастваща вероятност, че ще трябва да преместят лихвения процент в „рестриктивна територия“, жаргон за ниво на лихвените проценти, което кара икономиката да се забавя, от 2% или повече.

В момента ЕЦБ вижда инфлация от 2,3% през 2024 г., въпреки че един от източниците на агенцията посочва, че вътрешна прогноза, представена на срещата в четвъртък, я поставя близо до 2%, след като се вземат предвид последните цени на газа.

Вътрешната информация сочи още, че политиците се подготвят за рецесия тази зима и по-слаб икономически растеж през следващата година от официалната прогноза на ЕЦБ от 0,9%. Но някои виждат и условия за успокоение, заради силния пазар на труда, който трябва да смекчи въздействието на по-високите ставки.

На срещата в четвъртък е започнала и дискусия относно десетките милиарди евро, които ЕЦБ е длъжна да изплати на банките за техните свръхрезерви сега, когато лихвата по депозитите отново е положителна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"