fbpx

Чия е заслугата за намаляващите цени на горивата?

Президентът Румен Радев и бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев влязоха в задочна дискусия по отношение цените на горивата.

По-рано днес Радев коментира пред медиите, че цената на бензина е под 3 лева на бензиностанциите на „Лукойл“. „Това е началото на процес, който изисква мерки, така че това да е постоянна тенденция. Очевидно е, че три десетилетия след демократичните промени, в България има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология“, заяви Радев дни след срещата си с шефовете на „Лукойл“, недвусмислено приписвайки заслугата за падането на цените на служебния кабинет.

Асен Василев обаче го контрира, че заслуга за падането на цените на горивата имат световните пазари, тъй като цената им е паднала до показателите отпреди войната, тоест до нивата от януари месец.

Така че не мисля, че който и да е, било то президент, премиер или министър на финансите, трябва да взема кредит за това, че цената на петрола на световните пазари е паднала – и съответно това се е отразило и на цената на българските бензиностанции, изтъква Василев, добавяйки, че нито президентът, нито правителството на „Продължаваме промяната“ имат някаква заслуга за спада на цените.

Асен Василев репликира Радев и по отношение на изказването му, че поисканата от Булгаргаз по-ниска октомврийска цена за природния газ е станала възможна заради добрата работа на служебния кабинет.

По думите на Василев обаче това е същата цена, която предишното правителство е успяло да договори юни месец. „Юни месец получихме два танкера. Цената през октомври включва един танкер, който уж беше много скъп, но позволява цената да падне с 30%. Единственият въпрос, който остава е защо се отказахме от другите 6 танкера, преди да сме осигурили алтернативни доставки на газ“, коментира още Василев.

В брифинга си пред журналисти Радев защити още руските петролни доставки и се изказа остро срещу наложеното от ЕС емабрго, което от 5 декември ще засегне около 90% от износа на руски петрол за 27-те държави членки. България договори изключение от това до 2024 година. Радев обаче поиска медиите да питат за последствията от ембаргото след 2024 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"