fbpx

Петролът продължава да поскъпва, но не се очаква достигане до $90 за барел

Цените на петрола се повишиха с почти 1% в сряда, търгувайки се близо до най-високата си стойност от април, тъй като данните за запасите от суров петрол и горива показват силно търсене от страна на най-големия потребител на гориво в света, САЩ, компенсирайки опасенията за търсенето на други места, информира Ройтерс.

Фючърсите на петрола Brent за октомври се покачиха с 80 цента, или 0,94%, до 85,71 долара за барел в 06:25 GMT. По същия начин американският суров петрол West Texas Intermediate за септември се покачи с 80 цента, или 0,98%, до 82,17 долара за барел.

Припомняме, последните дни се отчита значително покачване на горивата както в България, така и в Европа. Сред причините са и летният сезон с много пътувания, поради което търсенето изпреварва предлагането, и решенията на част от най-големите производители в света да съкратят месечния добив на петрол.

Запасите от петрол в САЩ са намалели с 15,4 милиона барела през миналата седмица, сочат пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт. Ройтерс отбелязва за сравнение, че прогнозите на анализаторите са били за спад от 1,37 милиона барела.

Ако данните от правителството на САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес съвпаднат, това ще отбележи най-големия спад в запасите от суров петрол в САЩ според записите от 1982 г., изтъква агенцията.

Запасите от бензин са намалели с 1,7 милиона барела, показват данните на API, в сравнение с прогнозите за спад от 1,3 милиона барела. Запасите от дестилат са намалели с 510 000 барела, в сравнение с прогнозите на анализаторите за нарастване от 112 000 барела. И двете са показатели за стабилно бързо търсене на гориво в САЩ.

Сезонният пиков период на търсене (за транспортни горива) и съкращенията на доставките от страните производителки на петрол доведоха до покачване на цените на петрола“, изтъква анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

Запасите от суров петрол в други региони също започнаха да намаляват, тъй като търсенето изпреварва предлагането, ограничено от дълбоките съкращения на производството от Саудитска Арабия, де факто лидерът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която осигури ценова подкрепа.

Анализаторите очакват Саудитска Арабия да удължи доброволното си намаляване на добива на петрол от 1 милион барела дневно с още един месец, за да включи септември в срещата на производителите в петък.

Цените на петрола може да продължат да се покачват, но може да не надхвърлят 90 долара за барел предвид рецесионния натиск в някои региони като Европа, казва Ли. Освен това, след преминаването на пика на търсенето през лятото, „цените на петрола навлязоха в края на този кръг на възходяща тенденция“, каза той.

Притесненията, че купуването на петрол в Китай, най-големият вносител на петрол в света, може да се забави с покачването на цените и слабите данни, публикувани тази седмица, показват, че търсенето на гориво може да е по-слабо от очакваното, което ограничи покачването на цените през сесията.

Според сайтa fuelo.net, който следи цените в дългосрочен план, за последния месец у нас бензин А95 е поскъпнал с 10 ст. до средно 2.66 лв., а цената на дизела се е повишила от 2.45 лв. на 2.58 лв. При пропан-бутана тя се вдига с 20 ст. от началото на август, информира „Дневник“.

По думите на Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, пазарът е изключително нервен и стресиран, като гледа всяко едно събитие по света. Според него обаче цената на горивата едва ли ще премине 3 лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"