fbpx

Повишаването на температурите и рисковете за здравето на работниците

Според нови данни от „Коперник“, елемент от наблюдението на Земята на космическата програма на Европейския съюз и Световната метеорологична организация, юли 2023 г. се очаква да бъде най-горещият месец в историята.

Екстремните температури в Южна Европа са се отразили на здравето на работниците и са довели до индустриални действия в някои държави-членки на ЕС. Изследване на Eurofound показва, че още през 2015 г. 23% от работниците в ЕС са били изложени на високи температури през поне една четвърт от работното си време.

На национално ниво през 2015 г. най-засегнати са работниците в Румъния (41%), Испания (36%) и Гърция (34%). Разпространението на високите температури е било и продължава да бъде по-високо сред селскостопанските и строителните работници: съответно 51% и 45% са били изложени на високи температури поне една четвърт от времето.

За България данните сомат 22%, което е под средното за ЕС (23%).

Като цяло, поради половата сегрегация на пазара на труда, излагането на високи температури е проблем, който засяга повече мъже, отколкото жени.

Тези данни за 2015 г. са събрани като част от Европейското проучване на условията на труд, интервюирани са 44 000 работници в 35 държави, информират от Eurofound.

Хорхе Кабрита, мениджър изследвания на Eurofound, отбелязва значителния дял от работниците, изложени на високи температури в контекста на лятната гореща вълна в цяла Европа,

Тези данни показаха, че още през 2015 г. голяма част от работната сила е била изложена на високи температури. Като се има предвид, че продължителните периоди на излагане на екстремни горещини могат да имат сериозни неблагоприятни последици за здравето на работниците, повишаването на средните температури в Европа оттогава само прави ситуацията още по-предизвикателна. Политиците, работодателите и в крайна сметка отделните работници трябва да въведат подходящи и практични мерки за намаляване на топлинния стрес и защита на човешкото здраве“, изтъква той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"