fbpx

Петролът с ново леко поевтиняване

Цените на петрола се понижиха, тъй като данните от индустрията показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали повече от очакваното, както и поради опасенията, че възстановяването на случаите на COVID-19 в най-големия вносител Китай ще навреди на търсенето на гориво, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 9 цента, или 0,1%, до 95,27 долара за барел, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 20 цента, или 0,2%, до 88,71 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с около 5,6 милиона барела за миналата седмица, сочат пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

Миналата седмица пазарът бе обнадежден, че Китай може да се насочи към облекчаване на ограниченията за COVID-19, но през уикенда здравните власти там казаха, че ще се придържат към своя подход на „динамично изчистване“ към новите инфекции. Случаите на COVID-19 в Гуанджоу и други китайски градове се увеличиха, като милиони жители на глобалния производствен център трябваше да направят тестове за COVID-19.

Анализаторът на CMC Markets Тина Тенг коментира, че въпреки ограниченото предлагане на физическите пазари, забавянето на търсенето в Китай оказва голямо влияние върху пазарите на петролни фючърси.

В същото време данните на API показват, че запасите от бензин са се увеличили с около 2,6 милиона барела, срещу прогнозите на анализаторите за спад от 1,1 милиона.

Междувременно остават опасенията за доставките.

В допълнение към продължаващите съкращения на доставките от ОПЕК+, руските доставки на петрол трябва да намалеят, тъй като забраната на ЕС за руски суров петрол и рафинирани продукти влиза в сила“, изтъкват експертите на ING за суровините.

Ройтерс припомня, че ЕС ще забрани вноса на руски суров петрол от 5 декември и руски петролни продукти от 5 февруари в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"