fbpx

Петролът скочи след неочаквани решения на ОПЕК+

Цените на петрола се покачиха с повече от 2 долара за барел, тъй като производителите от ОПЕК+ се съгласиха да намалят целите си за производство на петрол със 100 000 барела на ден през октомври, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent с доставка през ноември се повишиха с $3,57 до $96,59 за барел, което е скок от 3,8%. Западнотексаският междинен суров петрол поскъпна с 2,13 долара, или 2,5%, до 89 долара след ръст от 0,3% в предишната сесия.

Председателят на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници от ОПЕК+, е заявил, че ще обмисли свикване на министерска среща на ОПЕК и извън ОПЕК по всяко време, за да се обърне внимание на пазарните развития, ако е необходимо. Според източник на агенцията ОПЕК+ ще проведе следващата си среща на 5 октомври.

Русия, вторият по големина производител на петрол в света и ключов член на ОПЕК+, не подкрепя намаляване на производството в момента и групата производители вероятно ще реши да запази производството стабилно, прогнозира в неделя Wall Street Journal, цитирайки неназовани източници.

Цените на петрола паднаха през последните три месеца от многогодишни върхове, достигнати през март, притиснати от опасения, че повишаването на лихвените проценти и ограничаването на COVID-19 в части от Китай може да забавят глобалния икономически растеж и да намалят търсенето на петрол.

Мерките за блокиране в южния технологичен център на Китай Шенжен бяха облекчени в понеделник, тъй като новите инфекции показаха признаци на стабилизиране, въпреки че градът остава на ниво повишена бдителност.

Междувременно преговорите за съживяване на ядрената сделка на Запада от 2015 г. с Иран, потенциално осигуряваща тласък на доставките от връщането на иранския суров петрол на пазара, срещнаха нова пречка. В петък Белият дом отхвърли призива на Иран за сделка, която да бъде обвързана с приключването на разследванията от ООН.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"