fbpx

Първата битка на новия британски премиер – срещу огромните цени на енергията

Лиз Тръс е новият британски премиер, след като спечели надпреварата за лидерство на управляващата Консервативна партия.

След седмици на често злонамерена и разногласна битка, в която външният министър се изправи срещу бившия министър на финансите Риши Сунак, Тръс излезе начело в гласуването на членовете на Консервативната партия, печелейки с 81 326 гласа срещу 60 399, съобщава Ройтерс.

Това става в в момент, когато страната е изправена пред криза на разходите за живот, индустриални вълнения и рецесия.

Трябва да покажем, че ще постигнем резултати през следващите две години. Ще представя смел план за намаляване на данъците и растеж на нашата икономика„, заяви Тръс след обявяването на резултата, цитирана от агенцията.

Тя посочи, че ще назначи силен кабинет, като се откаже от това, което източник, близък до нея, нарече „президентски стил“ на управление, и ще трябва да работи усилено, за да спечели някои депутати от своята партия, които подкрепяха Сунак в надпреварата.

Мозъчният тръст Institute for Government коментира, че Тръс ще има по-слаба отправна точка от всеки от своите предшественици, тъй като тя не е най-популярният избор сред депутатите на своята партия.

Очаква се първо тя да се обърне към неотложния въпрос за нарастващите цени на енергията. Средните годишни сметки за битови услуги на домакинствата се очаква да скочат с 80% през октомври до 3549 паунда, преди очакваното увеличение до 6000 паунда през 2023 г., което ще унищожи личните финанси.

В същото време Великобритания изостава от други големи европейски страни в предложенията си за подкрепа на потребителските сметки за енергия, за което опозиционните депутати обвиняват „зомби“ правителствоте, което не е в състояние да действа, докато консерваторите водят своето състезание за лидерство.

През май кабинетът на Борис Джонсът, за който днес е последният пълен работен премиерски ден, изготви пакет от 15 милиарда паунда за подпомагане на домакинствата за енергийните сметки като част от своята схема за подпомагане на разходите за живот на стойност 37 милиарда паунда.

Италия е предвидила в бюджета си над 52 милиарда евро досега тази година, за да помогне на потребителите. Във Франция увеличенията на сметките за електроенергия са ограничени до 4%, а Германия заяви в неделя, че ще похарчи най-малко 65 милиарда евро, за да предпази потребителите и бизнеса от нарастващата инфлация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"