Петролът тръгна надолу при опасенията от рецесия

Петролът тръгна надолу при опасенията от рецесия

Цените на петрола паднаха в петък на фона на опасенията от рецесия и по-силния щатски долар, въпреки че поевтиняването бе ограничено от опасенията за доставките след новата мобилизационна кампания на Москва във войната й с Украйна и очевидната задънена улица в преговорите за възобновяване на ядреното споразумение с Иран, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 46 цента, или 0,5%, до $90,00 за барел в 0630 GMT, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се снижиха с 46 цента, или 0,55%, до $83,03.

Brent и WTI паднаха съответно с 1,4% и 2,4% в рамките на настоящата седмицата.

Вследствие на ускореното повишаване на лихвените проценти от големите централни банки, рискът от глобална икономическа рецесия засенчва проблемите с предлагането на петролните пазари, въпреки неотдавнашната ескалация във войната Русия-Украйна“, коментира анализаторът на CMC Markets Тина Тенг, цитирана от агенцията.

Въпреки това, по думите й, рязкото понижаване на SPR в САЩ и намаляването на запасите все още може да поддържа цените на петрола в определен момент, тъй като има неизбежни проблеми с недостатъчното предлагане на физическите пазари, докато ядрената сделка на Иран е в задънена улица. Тенг визира суровия петрол в стратегическия петролен резерв на САЩ, който падна миналата седмица до най-ниското си ниво от 1984 г.

Цените на суровия петрол остават нестабилни, тъй като търговците на енергийния пазар се борят с влошаващите се перспективи за търсенето, което все още е уязвимо от недостиг“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Според него рисковете при предлагането и затегнатите пазарни условия би трябвало да дадат известна подкрепа на петрола над нивото от $80, но по-бързият ход към глобална рецесия ще задържи цените ниски.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"