fbpx

Основни сектори в германската икономика вървят надолу

Спадът в германската бизнес активност се задълбочава през септември, показва предварително проучване, тъй като по-високите разходи за енергия засягат най-голямата икономика в Европа, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по покупки (PMI) на S&P Global, който проследява както производствения сектор, така и на услугите, които заедно съставляват повече от две трети от икономиката на Германия, падна до 45,9 през септември от стойността си през август от 46,9.

Септември бележи третия пореден месец, в който индексът падна под границата от 50, която разделя растежа от свиването, което е и най-ниската стойност от май 2020 година, ако бъде потвърдена окончателно.

Отделно, само производственият индекс падна до 48,3 от 49,1 през август. Индексът на услугите спадна до 45,4 от 47,7 през август.

Германската икономика изглежда ще се свие през третото тримесечие и тъй като PMI показва спада, който се натрупва през септември и прогнозните показатели на проучването също се влошават, перспективите за четвъртото тримесечие също не изглеждат добри“, коментира Фил Смит, асоцииран директор в S&P Global Market Intelligence, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"