fbpx

Петролът тръгна нагоре в очакване решенията на ОПЕК+

Цените на петрола скочиха с повече от 3% по време на ранната азиатска търговия, тъй като ОПЕК+ обмисля намаляване на добива с повече от 1 милион барела на ден, което е най-голямото му намаление от пандемията насам в опит да подкрепи пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с $2,36, или с 2,8%, до $87,50 за барел, след като в петък завършиха с 0,6% надолу. Американският суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 2,9%, или 2,27 долара, до 81,76 долара за барел, след загубата от предишната сесия от 2,1%.

Цените на петрола се сринаха за четири поредни месеца от юни насам, тъй като блокирането заради COVID-19 в най-големия потребител на енергия Китай навреди на търсенето, докато нарастващите лихвени проценти и растящият щатски долар натежаха на световните финансови пазари.

За да подкрепи цените, Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, обединени в ОПЕК+, обмислят намаляване на добива с повече от 1 милион барела на ден преди срещата в сряда, информират източници на Ройтерс от ОПЕК+.

Ако бъде договорено, това ще е второто поредно месечно съкращаване на групата след намаляване на производството със 100 000 барела дневно миналия месец.

Анализаторите обаче очакват ударът в доставките от съкращаването да бъде значително по-нисък от прогнозите, тъй като много членове на ОПЕК+ произвеждат много по-малко от квотите си. Тъй като само шепа производители постигат целите за производство, вероятно само те ще трябва да намалят, коментират анализаторите на ING.

Всичко под 500 000 барела на ден ще бъде пренебрегнато от пазара. Следователно виждаме значителен шанс за намаление до 1 милион барела на ден“, коментират в същото време анализатори от ANZ.

Докато бързите цени на Brent може да се повишат допълнително в краткосрочен план, опасенията относно глобалната рецесия вероятно ще ограничат ръста им, смятат от консултантската компания FGE.

Междувременно индексът на долара падна за четвърти пореден ден, след като достигна своя връх от две десетилетия. По-евтиният долар може да засили апетита на купувачите на петрол, които използват други валути и да подкрепят цените на суровината, изтъква още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"