fbpx

Планът за възстановяване не e готов за предаване, работи се 24/7 за спасяването му

Има напрежение и натиск да бъде предаден националният План за възстановяване и устойчивост, но той не е готов за предаване, има доста работа дори в текущата му версия, не е на ниво копче, което да натиснем.

Това коментира служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов пред БНР.

Пеканов заяви, че не е доволен от амбициите на Плана за възстановяване, който. „В неформални дискусии с Европейската комисия получавам мнение за текущата версия, че не изпълнява в достатъчна степен целите и приоритетите на ЕК за ефективен процес на зеления преход и дигитализация. В някои компоненти на плана това не е отразено на нивото, на което се очаква„, каза той. По думите му екипите му работят 24/7, за да се спаси планът и да бъде подобрен.

Вицепремиерът сподели, че е намерил папка с мнения и препоръки на ЕК какво трябва да бъде подобрено.

Той е убеден, че бъдещето е в науката и иновациите и затова трябва да се разширят частите от плана, които залагат на това, те трябва да са приоритети на държавата, заедно със зеления преход и дигитализацията.

Пеканов увери, че е добре да я има и програмата за саниране, но трябва тя да не носи корупционен риск, трябва да се случва по смисления начин, който е планиран. Това може да стане, ако се заложат индикатори, които да контролират, дали механизмите по санирането водят наистина до подобряване на енергийната ефективност.

По принцип ЕК е заложила в плана индикатори за проверка и ако ние не ги изпълним няма да получим парите. Това е и риск, който има дисциплиниращ ефект, коментира още Пеканов.

Той сподели още и виждането си, че евросредствата не помагат на България да наваксва изоставането си, а икономическата политика за последните 10 г. е провал.

Анализираме на макроикономическо ниво защо така се случва: дали усвояването не достига по ефективен начин до икономиката. Най-бедната страна сме в Европа, стандартът е доста по-нисък и очевидно има провал на икономическата политика през последните 10 г. Инвестиционната активност също е сравнително слаба. Трябва да има притеснение защо инвестициите са най ниски, особено чуждестранните„, коментира вицепремиерът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"